Často kladené otázky

Prečo je celozrnná múka zdravšia ako biela?

Obilné zrnko sa skladá z vonkajšieho obalu, vnútornej časti (endospermu) a z klíčku. Obal je zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Vnútorná múčna časť obsahuje najmä bielkoviny (predovšetkým lepok) a škrob. Klíčok je zasa bohatý na živiny, obsahuje vitamíny, minerály a tiež enzýmy a nenasýtené mastné kyseliny.

Celozrnná múka se vyrába pomletím celého zrna, kým biela múka pozostáva iba z vnútornej časti zrna.

Múku ľudia vyrábajú po stáročia. Najprv ju mleli medzi otáčajúcimi sa kameňmi, na tzv. kamenných mlynoch. Každá múka vtedy bola celozrnná, pretože obsahovala všetky časti obilného zrna.

Až v 19. storočí sa začalo mlieť aj iným spôsobom na valcových mlynoch a to tak, že sa zo zrna odstránila vonkajšia časť a tiež klíčok (je prilepený k obalu zrna) ešte pred mletím. Zo zrnka teda ostala iba vnútorná časť, ktorej pomletím vznikla biela múka. Hlavným dôvodom zavedenia tejto technológie bolo výrazné predĺženie trvanlivosti múky.

Samozrejme odstránením ostatných častí zrnka najmä klíčku múka stratila významne na výživovaj hodnote. Biela múka je oproti celozrnnej ochudobnená približne o 60 % vápnika, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitamínu B1, 80 % vitamínu B2 a 86 % vitamínu E.

Celozrnné výrobky obsahujú vlákninu, ktorá podporuje dobrú funkciu a peristaltiku čriev, stará sa o ich jemnú mechanickú masáž a očistu. Taktiež viaže na seba a vylučuje z tela  toxické a škodlivé látky.

Prečo kupovať chlieb a pečivo z celozrnnej múky pomletej na kamennom mlyne? Prečo má vaša múka nízku dobu trvanlivosti?

Obilie melieme na vlastnom pomalobežnom kamennom mlyne, tesne pred spracovaním múky na cesto. Preto všetky cenné látky obsiahnuté v zrne sú maximálne zachované, nezoxidované a éterické látky z múky nevyprchané. 

Na všetky naše výrobky používame celé zrno pomleté na 100% celozrnnú múku, teda nie len jeho škrobovú časť, ale aj klíčok a obal zrnka, ktoré obsahujú tie najhodnotnejšie biogénne latky. Keďže tieto látky sú nestabilné a podliehajú rýchlemu znehodnocovaniu, používame vždy čo najčerstvejšiu múku.

 

Prečo kváskový chlieb?

Na kvasenie našich pekárenských výrobkov používame takmer výlučne tradičný, prírodný kvások, ktorý vieme odborne dopestovať z múky a vody v priebehu päťdňového cyklu. Takto vytvorený kvások obsahuje niekoľko desiatok mikroorganizmov (kvasiniek a baktérií), ktoré navzájom synergicky spolupracujú. Vytvárajú nielen dostatok kysličníka uhličitého pre chlebové póry, ale aj jemnú kyslosť mliečneho kvasenia, ktoré je dobrým, prírodným konzervačným prostriedkom. Starajú sa tiež o pevnosť nakysnutého cesta, chránia  výrobok pred napadnutím cudzorodými baktériami a hubami. 

V kváskovom chlebe sú látky už „natrávené", a následne sú naším organizmom lepšie vstrebateľné. Polysacharidy sú rozložené na jednoduché cukry a bielkoviny (lepok) na aminokyseliny. To druhé znamená, že kváskový chlieb, aj keď nie je upečený z bezlepkových obilovín, môžu s mierou konzumovať aj ľudia citliví na lepok.

Tak ako u iných kvasených produktov, aj tu pôsobením baktérií mliečneho kvasenia vznikajú enzýmy, ktoré sú prospešné nášmu tráveniu.

Kváskový chlieb je tiež šetrný k slinivke brušnej pri jeho konzumácii nedochádza k tak velkému zvýšeniu hladiny krvného cukru ako u bežného chleba, a preto sa nemusí vyplaviť toľko inzulínu. Glykemický index kváskového chleba je nižší ako u iných druhov chleba ( niektoré zdroje uvádzajú GI 68 oproti 100).

Ako skladovať naše výrobky?

Najlepší je konopný (príp. z inej prírodnej látky - ľan, príp. bavlna)obrúsok do ktorého chlebík zaviniete a dáte do chladnej komory, alebo špajzy.
Najmä v letnom období keď ani komory a špajzy nedokážu udržať potrebný chládok, odporúčame naše výrobky skladovať v chladničke, buď priamo v našom papierovom vrecku, alebo napr. v sáčku z eko plastu, aby výrobky nenasiakli pachom z iných potravín. Chlebík takto skladovaný vydrží aj 2 týždne a po vybratí z chladničky ho stačí pred konzumáciou chvíľu nechať pri izbovej teplote,príp. zohriať na platničke, v toustovači, v hriankovači, alebo ako knedľu na pare.

Pokiaľ si chcete naše výrobky krátkodobo zamraziť (max. 1 mesiac odporúčame) je to možné u všetkých výrobkov okrem chlebíkov s ryžou, tvarohového závinu a jablkových osích hniezd. V uvedených výrobkoch je vyšší podiel vody a zmrazením dochádza k deformáciam v ich štruktúre, takže sa po rozmrazení  môžu drobiť.

 

Ako môžem reklamovať nákup?

Reklamácie na kvalitu tovaru,  alebo iný problém nám prosím hláste čo najskôr (do 24 hodín od dodania) prostredníctvom e-mailu info@biopekaren.sk, spolu s popisom nedostatku, prípadne aj fotografiou.
Uznané reklamácie vybavujeme na základe dohody s kupujúcim buď vrátením peňazí alebo kompenzáciou v nasledujúcej objednávke.

Je to naozaj bio? Neviem, či mám tomu veriť...

Pre nás bio znamená životný štýl. Netýka sa to len jedla, ale ide o celkový vzťah k prírode a svojmu okoliu. Sme registrovaní v kontrolnej organizácii Naturalis, ktorý nám pravidelne kontroluje skladové hospodárstvo či už dokladovo, alebo náhodnou kontrolou v našej prevádzke . To je ďalšou zábezpekou čistoty bio potravín.